TTouch® voor paarden

De Tellington TTouch® Methode voor paarden, vroeger ook wel TTeam genoemd, is geschikt voor alle paarden. Of ze nu in de sport uitgebracht worden, recreatief worden gereden, jong zijn of oud, ze profiteren er altijd van.

Het effect van werken met deze methode is:

* De fysieke, mentale en emotionele balans van het paard wordt gestimuleerd
* De relatie tussen mens en paard verbetert en wordt harmonischer
* Het leervermogen verbetert, omdat er vanuit rust wordt gewerkt
* De mens leert de taal van het paard beter begrijpen
* De (sport)prestaties worden verbeterd.

Tellington TTouch® is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect. Zij is bovendien te gebruiken bij elke vorm van angst, pijn, agressie, blessures en gewrichtsproblemen.

De Tellington TTouch® Methode gebruikt verschillende technieken:

TTouches: Heel lichte, zachte, maar diep werkende aanrakingen
Grondwerk: Leiden over, door en langs elementen: de "Playground of Higher Learning"
Hulpmiddelen: Bandages ("bodywraps"), balancepads, lijnen
Visualiseren: Je goed voorstellen wat je van en met je paard wilt.

                                                 20170910 114849

TTouches

Er is een heel aantal verschillende TTouches: een lichte één en een kwart draaibeweging met de huid, lifts en slides (strijken) en zacht bewegen van bv de benen, de oren en de staart.
De TTouches vergroten het lichaamsbewustzijn en stimuleren, indien nodig, het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
De TTouches zijn uitstekend geschikt als warming-up voor het rijden.
De TTouches kunnen ook worden ingezet ter ondersteuning van de behandelingen van dierenartsen en fysiotherapeuten. Let wel: TTouches kunnen nooit een dierenarts of specialist vervangen!

Grondwerk

Bij het grondwerk wordt het paard over, langs en door de elementen van het grondwerkparcours geleid. Deze oefeningen noemen we de "Playground of Higher Learning".
Het werken met deze elementen spreekt het evenwichtsorgaan, de gevoeligheid en de ruimtelijke waarneming van het paard aan. Het verbetert daardoor de coördinatie en lichaamsbewustzijn van het paard.
De begeleider van het paard leert hierbij duidelijk, met aandacht en lichte signalen te leiden. Hierdoor ontstaat een fijne samenwerking.

Hulpmiddelen

Bandages of bodywraps die op verschillende manieren om een paard heen aangebracht worden, helpen het paard meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen. Bij situaties waarin het paard onrustig of angstig is, kan een wrap helpen bij het kalmeren en het terugvinden van de emotionele balans.
Lijnen en bewuste lijnvoering bieden veiligheid, structuur en sturing op een respectvolle manier. Lange lijnen helpen bij het voorbereiden van het rijden en/of mennen.

Het met behulp van TTouches en grondwerk opgebouwde vertrouwen zorgt ook voor meer balans en harmonie tijdens het rijden. Door te rijden met aandacht (Joy of riding) en waar nodig gebruik te maken van de voor TTouch® specifieke zachte hulpmiddelen worden ruiter en paard een eenheid en werken ze met plezier samen.

Bij het rijden hebben we aanvullende hulpmiddelen:

* Lindell-sidepull: een bitloos hoofdstel
* Balansteugel, deze zit om de hals van het paard en wordt samen met de teugels gebruikt
* Liberty neckring, de halsring om hoofdstelloos te kunnen rijden.


                                           paardrijden Simone Nienke 0145

Visualiseren

Bij het werken met TTouch® stem je af op wat het paard nodig heeft. Door je doel voor ogen te hebben en te visualiseren, schep je een respectvol kader waarbinnen het paard en jij in goede harmonie kunnen samenwerken.
Alle oefeningen worden altijd per moment individueel aan het mentale en fysieke prestatievermogen van paard en mens aangepast.

Praktijkgerichte methode

De Tellington TTouch® Methode is zeer praktijkgericht: voor concrete problemen zijn concrete oplossingen te vinden vanuit een positieve, opbouwende kijk op de situatie.
Deze methode is uitstekend geschikt om jonge paarden zonder stress in te rijden.
Tellington TTouch verbetert de prestaties van sportpaarden en maakt betrouwbare partners en maatjes van recreatiepaarden.
Anders gezegd: de Tellington TTouch® Methode biedt de basis voor een mooi leven samen.