Geschiedenis

Linda Tellington-Jones, grondlegster van de Tellington TTouch® Methode

In 1905 introduceerde de grootvader van Linda Tellington-Jones een massage techniek voor de renpaarden van de Russische tsaar waar hij voor werkte. De paarden wonnen vervolgens opvallend vaak wedstrijden. Dit maakte veel indruk op Linda en daarmee werd al lang geleden de basis voor de Tellington TTouch® Methode gelegd.

Linda (1937) en haar familie hadden altijd al honden en vanaf haar zesde levensjaar reed Linda op haar pony Trixie naar school. De dierenliefde is haar dus met de paplepel ingegoten! Al op jonge leeftijd begon ze paarden te trainen in de plaatselijke manege en gaf ze rijlessen.

Begin jaren ’60 stichtte Linda met haar eerste man, Wentworth Tellington, de Pacific Coast Equestrian Research Farm. Hier trainde zij paarden en reed jonge paarden in maar vooral leidde zij instructeurs op in verschillende disciplines van de paardensport, waaronder dressuur, eventing en endurance. Haar liefde voor honden kon zij in die periode kwijt in het fokken van Duitse Doggen. Samen met Wentworth schreef Linda in 1965 (toen al!) het boek Massage and Physical Therapy for the Athletic Horse. Net als haar grootvader was Linda hiermee haar tijd ver vooruit!

Midden 70er jaren volgde Linda de opleiding tot humaan Feldenkrais practitioner bij Dr. Moshe Feldenkrais. De Feldenkrais methode maakt gebruik van kleine, ongewone bewegingen. Deze bewegingen helpen mensen beter en bewuster te bewegen en bovendien heeft deze methode een zeer positief effect op het leervermogen. Feldenkrais is hierdoor ook een succesvolle methode om pijn te verzachten en revalidatieprocessen te bespoedigen.

Linda was zo enthousiast over de Feldenkrais methode, dat zij het ook ging toepassen op paarden. Het effect was dat paarden bewuster gingen bewegen, beter ontspanden en aanraking veel makkelijker accepteerden. Samen met haar toenmalige partner Roger Russell ontwikkelde Linda vervolgens de methode die TTEAM® werd genoemd: Tellington Trust Equine Awareness Method.

LindalindaTThorse

Waar Linda vooral ontdekte en ontwikkelde, richtte haar zuster Robyn Hood, die zelf in Canada een bedrijf met IJslandse paarden heeft, zich op het vastleggen van alle ervaringen en technieken en smolt deze samen tot een leermethode. Dat gaf Linda meer mogelijkheden om haar bijzondere werkwijze te verspreiden onder iedereen die op een diervriendelijke manier wilde werken. Geheel in stijl van Linda was de methode ook mensvriendelijk: makkelijk te leren én toe te passen.

TTEAM® was een enorm succes bij paarden en de methode inzetten bij honden was een vanzelfsprekend gevolg. Maar ook katten, orang-oetans, hamsters, sneeuwluipaarden, olifanten, walvissen, kaketoes, lama's, chimpansees... de lijst van dieren waar Linda Tellington-Jones mee gewerkt heeft, is inmiddels indrukwekkend lang.

Het succes van de methode resulteerde in twee opleidingstrajecten: voor paarden en voor gezelschapsdieren. De namen TTEAM® (voor paarden) en TTACT (voor alle andere dieren) is veranderd in Tellington TTouch® Methode, de methode van de unieke zachte aanraking staat hiermee ook centraal in de naam.

De Tellington TTouch® Methode heeft ook op mensen een zeer positief effect, wat leidde tot de aparte opleiding TTouch® for You. De methode is zeer effectief bij het verlichten of beter verdragen van pijn en wordt veel gebruikt in de zorg. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd door de aanrakingen. Doordat ook bij de humane methode het opbouwen van een vertrouwensband centraal staat, vergemakkelijkt TTouch® for You het contact maken tussen mensen onderling.

Linda woont tegenwoordig in Florida met haar echtgenoot Roland Kleger. Ze reist echter nog steeds met grote regelmaat de wereld over om clinics en trainingen te geven en om met mensen en dieren individueel te werken. Mocht ze in Europa zijn, dan is het een absolute aanrader om een clinic bij haar te volgen!