De Tellington TTouch® methode of TTEAM® methode kun je ondersteunend inzetten bij opvoeding, training en uiteenlopende fysieke klachten of problemen. Of je nu met een veulen, een jong paard dat moet worden ingereden of ouder paard of een probleempaard werkt, de Tellington TTouch® methode biedt volop mogelijkheden om je paard tot een echte partner te maken en doelgericht te werk te gaan.

Voorbeeld angstig paard

Een paard was door een slechte ervaring extreem schrikachtig geworden. Je kunt dan allerlei enge dingen met hem gaan oefenen, hem proberen te desensibiliseren, maar dat geeft zelden een echt blijvend resultaat. Waar het werkelijk om gaat is het paard te leren beter om te gaan met situaties die hij lastig of eng vindt en zich daarbij te ontspannen. 

Het belangrijkste was om eerst de plaatsen in het lichaam te vinden waar je de spanning voelde die maakte dat het paard zo heftig en angstig reageerde. Bij dit paard zat veel spanning in de achterhand en de lendenen en ook in de hals en de nek. Dit is vaak het geval bij reactieve paarden.

Met TTouches leerde dit paard zich te ontspannen en steeds meer spanning los te laten. Je wijst als het ware de weg hoe hij dat zelf kan doen. Ook andere plekken waar het paard spanning vasthoudt kun je met TTouches vinden en ontspannen.
Het grondwerk gaf het paard meer zelfvertrouwen en balans. Dit hielp het paard om met ongewone situaties beter om te gaan en daarbij rustig te blijven of snel weer tot rust te komen. Een bijkomend voordeel was dat de eigenaresse een veel betere en diepere band met het paard ontwikkelde.

Voorbeeld inrijden

Wanneer je een paard gaat trainen en inrijden wil je dat hij met plezier met je gaat samenwerken. Met het gebruiken van de TTouches en het grondwerk ontwikkelt je paard een goede balans, of dat nu in stilstand is (zoals bij het optillen van de hoeven, stil staan bij het opzadelen en opstijgen), in de beweging of in het omgaan met nieuwe indrukken. Hoe beter het paard in balans is, zowel fysiek als mentaal, hoe beter hij met jou als ruiter zal samenwerken. Wanneer je TTouch en grondwerk gebruikt bij de training wordt inrijden meestal heel makkelijk en bovendien een interessante ervaring voor het jonge paard. Op deze manier voorkom je stress en problemen en heb je een paard wat prettig is in de omgang en makkelijk te rijden is en bovendien graag met je samenwerkt.

Andere voorbeelden waarbij TTouch® kan helpen:

  • voor het opvoeding en trainen van jonge paarden
  • tijdens het herstelproces na een operatie, verwonding of blessure
  • om nerveuze en schrikachtige paarden tot rust te brengen
  • om bijten, slaan, bokken of steigeren te begrijpen en het gedrag te veranderen
  • voor een betere concentratie
  • voor paarden die moeite hebben met aanraking en borstelen
  • bij paarden die moeite hebben met de hoefsmid of de dierenarts
  • bij trailerproblemen
  • om een betere band met je paard te krijgen

Grondwerk

Er wordt met het paard aan de hand gewerkt door verschillende hindernissen heen (labyrint, palen, plastic enz) en met verschillende leidposities. Dit leert het paard evenwicht, zelfbewustzijn en -beheersing, coördinatie, opletten en luisteren naar kleine signalen. Bovendien vergroot het het zelfvertrouwen van het dier. We maken bij grondwerk gebruik van een aantal hulpmiddelen, zoals het rollerbit, de balansteugel, de halsring en de lindel/sidepull. Vooral het rijden met de halsring, zonder hoofdstel en bit, is een bijzondere ervaring, waarvan het paard en de ruiter altijd enorm genieten.

TTouches

Door de TTouches laat je een paard voelen waar spanning in het lijf zit en wordt het zelfhelend vermogen aangesproken. Het lichaam zal weer meer in balans komen. Spanning, pijn en stress zullen verminderen, bewegen gaat soepeler en de gezondheid verbetert. Dieren komen tot rust en kunnen daardoor in moeilijke situaties rustiger reageren.

Joy of riding

De Tellington TTouch® Methode is geen rij-methode maar wordt veel gecombineerd met Centered Riding® of Connected Riding®. We gebruiken soms hulpmiddelen om een paard te leren goed in balans te lopen en met plezier te bewegen, zoals de sidepull, de balansteugel en de halsring.

Een ander contact, een betere band met je paard

En voor wie niet zozeer op zoek is naar een oplossing voor ongewenst gedrag of gezondheidsprobleem bij z'n paard, heeft de Tellington TTouch® methode ook iets te bieden. Het is namelijk bijzonder leuk om het te gebruiken bij opvoeding en training en het zorgt voor een (nog) betere band met je paard. Je leert je paard goed observeren, zowel op fysieke punten, zoals vacht, houding, spanning in de huid, als in gedrag. Je leert te zien hoe je paard reageert bij aanraking, hoe hij omgaat met de grondwerkoefeningen en met jou als eigenaar. Door met TTouch bezig te gaan, worden jullie een hecht team.

TTBN
Tellington
TTouch
Beroepsvereniging
Nederland

Secretariaat:
info@tteam-ttouch.nl

Wim over palen

Lucy 2

paardbanden

Oren

Amerika 179