Linda Tellington-Jones:
Grondlegster van TTEAM en Tellington TTouch

Honden, katten, paarden, orang oetans, hamsters, sneeuwluipaaarden, olifanten, walvissen, kakatoes, lama's, chimpansees ..... de lijst van dieren die met de TTEAM®-TTouch® methode geholpen konden worden is inmiddels te lang om volledig te kunnen vermelden. Het werk van Linda Tellington-Jones bracht haar over de hele wereld en overal deed ze ervaringen op met dieren.

Linda was al heel jong met dieren vertrouwd. Tijdens haar jeugd in Canada waren er altijd honden in huis en als zesjarige kreeg Linda al haar eerste pony, Trixie, om mee naar school te rijden. Met haar eerste man, Went Tellington, stichtte ze begin 1960 de Pacific Coast Equestrian Research Farm. Hier richtte ze jonge paarden af, trainde ze paarden en leidde ze instructeurs op in verschillende disciplines van de paardensport, waaronder dressuur, eventing en endurance. Daarnaast fokte ze Duitse Doggen.

Vaak wordt gedacht dat "bodywork" zoals massage, voor paarden iets geheel nieuws is. De grootvader van Linda Tellington-Jones had echter in 1905 al een massagetechniek ontwikkeld die hij gebruikte voor de renpaarden van de Russische tsaar. Dit was een groot succes, want de paarden die zo behandeld werden wonnen opvallend vaak.

Samen met Went Tellington schreef Linda in 1965 het boek Massage and Physical Therapy for the Athletic Horse. Hiermee was ook zij, net zoals haar grootvader haar tijd ver vooruit. Dat Linda al heel lang intensief met het welzijn van paarden bezig is mag duidelijk zijn.

Demo van Linda Tellington-Jones

Ontwikkeling van de methodiek

Midden 70er jaren volgde Linda Tellington-Jones de 4 jarige opleiding tot (humaan) Feldenkrais practitioner bij Dr. Moshe Feldenkrais. De Feldenkrais methode maakt gebruik van kleine en ongewone bewegingen die mensen helpen beter en bewuster te gaan bewegen en die daardoor bovendien het leervermogen vergroten. Het is ook een succesvolle methode om pijn te verzachten en om revalidatieprocessen te bespoedigen.

Linda maantop

Leren door bewegen

Het Feldenkrais concept intrigeerde Linda zozeer dat ze het begon om te zetten naar paarden. In de eerste fasen van het aanpassen en omzetten van deze technieken naar dieren, ontwikkelde Linda ongebruikelijke bewegingspatronen voor paarden, die de paarden leerden bewuster te bewegen, te ontspannen en aanraking beter te accepteren. Daarna kwam er het grondwerk bij en heeft de methode zich verder ontwikkeld. Nadat de methode suksesvol werd gebruikt bij paarden werd alles ook toegepast voor de training van honden en andere dieren. Hieruit werd de TTouch methode voor Gezelschapsdieren ontwikkeld.

Linda doolhof met hond

Inmiddels is er ook TTouch for You dat veel gebruikt wordt door mensen die in de zorg werken. Het helpt pijn te verlichten of beter te verdragen; wonden genezen sneller met TTouch; je maakt makkelijker contact met iemand die dement is; blessures genezen sneller; kortom er zijn heel veel mogelijkheden.

Boeken en DVD's

Het boek "Gedrag en training van paarden" is er in een Nederlandse vertaling.Linda boek 04

Met dit formidabele boek brengt Linda Tellington-Jones alle elementen van haar wereldberoemde Tellington-methode samen. Al meer dan dertig jaar heeft deze methode zich bewezen als een revolutionaire manier om gewenste gedragsveranderingen bij paarden door te voeren, stress te verminderen, een ontspannen houding te bewerkstelligen en een succesvolle relatie met paarden op te bouwen. Er worden oplossingen gegeven voor veel voorkomende problemen, alle grondoefeningen en TTouches komen aan bod en het boek wordt afgesloten met een zeer uitgebreid hoofdstuk over trailerladen. Met deze uitgave zijn voor het eerst alle elementen van haar methodieken gebundeld in een compleet overzicht met honderden informatieve foto's en tekeningen. Het boek is in drie onderling gerelateerde onderdelen opgebouwd:
1.De Tellington Methode in vogelvlucht
2.Gedrags- en trainingsproblemen
3.De Tellington Methode: Doe het zelf

In dit zeer uitvoerige boek wordt de hele methode van Linda Tellington-Jones uitgebreid besproken en geïllustreerd met uitstekende foto's.

Prijs: € 39,95, ISBN 978.90.5210.695.3

Verkrijgbaar bij de TTEAM Practitioners Media Boekservice en de ruitersportzaken.

 

Boek hondHet boek "Teambuilding met je hond" is ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Het is een boek dat je helpt een betere band met je hond te krijgen. Er staat veel leuke oefeningen in en alle TTouches
Met de Tellington TTouch-methode kan men gedrag en karakter van honden effectief beïnvloeden door het stimuleren van hun bereidwilligheid en leermogelijkheden. In dit boek ligt het zwaartepunt op de verhoging van het welzijn van de hond. De toegepaste methoden helpen om het dier zelfverzekerd te maken. Zo ontstaat een relatie met de eigenaar, gebaseerd op waardering en vriendschap, niet op dominantie en ondergeschiktheid.

Overal ter wereld werken momenteel hondeneigenaars, trainers, fokkers, dierenartsen en medewerkers in dierenasiels met de Tellington TTouch-methode. Hoewel het trainen vanuit een positieve benadering gebeurt, zonder dwang, is het veel meer dan alleen een trainingsmethode. Een combinatie van specifieke TTouches (22 worden er uitgebreid beschreven), Leading Exercises (geleide-training) en de Confidence Course (hindernistraining) bevorderen de prestaties en de gezondheid van de hond, lossen gedragsproblemen op en hebben een positive invloed op lichamelijke problemen en algeheel welzijn.

In dit boek legt Linda duidelijk uit hoe u een hond kunt helpen bij allerlei lichamelijke en gedragsproblemen, zoals overdreven blaffen en knagen, trekken aan de lijn, tegen mensen opspringen, aggressie tegen andere honden, angstbijten, schuwheid, tegenstribbelen tijdens vachtverzorging, hyperactief zijn, zenuwachtigheid, reisziekte, heupdysplasie, angst voor onweer en andere harde geluiden en nog veel meer. Een lijst met de meest algemene gedragsproblemen en lichamelijke problemen met de aanbevolen oplossingen in de vorm van TTouch is ingesloten. Voorbeelden met verschillende hondenrassen vertellen hoe veel hondenliefhebbers, die soms ten einde raad waren, door middel van de TTouches en de hindernistraining allerlei moeilijkheden uit de weg hebben geruimd.

Boeken Katten
Behalve boeken over de training en omgang met paarden en honden zijn er ook boeken en dvd's over de omgang met katten. Deze zijn echter niet in het Nederlands. Voor meer informatie zie: Media Boekservice

TTouch kun je ook bij mensen toepassen.

Het boek TTouch for Healthcare (voor mensen) geeft een goed overzicht van de TTouches die je kunt gebruiken in de gezondheidszorg.

Prijs: € 19,95

Verkrijgbaar bij de TTEAM Practitioners,  Media Boekservice en de ruitersportzaken.

DVD's

dvd onweer  

"Unleash your Dog's Potential" Getting in TTouch with your canine friend
DVD Engels.

Now available as a DVD! Demonstrates the TTouch techniques that will help dogs overcome many physical and behavioral problems, including: excessive barking and chewing, leash pulling, jumping up, fear-biting, timidity and shyness, resistance to grooming, hyperactivity, hip dysplasia, fear of thunder. Methods offer a way to effectively influence the behavior and character of dogs, as well as their willingness and ability to learn. Focus is on improving the quality of an animal's life by instilling self-confidence and mutual respect.

Prijs: €29,95

     
DVD kop en hals  

"Die Tellington-Methode: The TTouch that Teaches"

Teil I "Kopf und Hals"

DVD Duits

Linda zeigt, wie mit TTouch Probleme wie Kopfschütteln, Beißen, Angst beim Aufzäumen oder Scheren, ein hartes oder empfindliches Maul, Schwierigkeiten beim Einfangen behandelt und manchmal für immer gelöst werden.

Prijs: €31,95

     
 DVD persoonlijkheid paard  

"Die Persönlichkeit Ihres Pferdes"

Die Kunst, Charakter und Temperament zu erkennen und positiv zu beeinflussen

DVD Duits/Engels

Den Charakter und die Persönlichkeit eines Pferdes zu erkennen, ist eine Kunst. Linda Tellington-Jones hat dafür eine einzigartige Herangehensweise entwickelt. Bestimmte äußere Merkmale wie Form und Proportion des Pferdekopfes, Schnitt und Stellung von Augen und Ohren, Fellwirbel und vieles andere mehr lassen auf eine Art Grundmuster der Pferdepersönlichkeit schließen. Dieses wird jedoch auch von Umwelterfahrungen des Pferdes ergänzt, manchmal auch überlagert. Folglich ist das, was wir als Persönlichkeit eines Pferdes erleben eine Mischung aus angeborenem, ererbtem Charakter und Reaktion auf Umwelteinflüsse. Wenn wir lernen, beides zu erkennen und auseinanderzuhalten, können wir Fehlreaktionen des Pferdes besser verstehen. Vor allem aber können wir dem Pferd helfen, sie zu überwinden, und damit die Persönlichkeit unseres Pferdes positiv bestärken und entwickeln. Den Weg dazu zeigt Linda Tellington-Jones auf dieser DVD - die perfekte Ergänzung zum Buch..

Prijs: €31,50

     
 DVD grondwerk  

"TTEAM-Bodenarbeit Linda Tellington-Jones"

Basislektionen der Tellington-Methode

DVD Duits

Erfahren Sie in diesem film:

-Wie Sie mit verschiedenen Führpositionen Ihr Pferd auf feinste Signale abstimmen

-Wie Sie im Labyrinth die Koordination Ihres Pferdes verbessern

-Wie Sie Ihr Pferd auf das Verladen vorbereiten

-Wie viel Spass und Abwechslung das Hindernistraining an der Hand in Ihr Training bringt

-Wie Sie Ihr Pferd schonend und vielseitig gymnastizieren

-Wie Ihr Pferd zu einem motivierten, mitarbeitenden Partner wird

Linda Tellington-Jones ist die Spezialistin für Bodenarbeit und Ausbildung von Pferden. Sie lehrt, demonstriert und präsentiert die von ihr entwickelte TTEAM-und TTouch-Methode weltweit, die von Freizeitreitern, Sportreitern, Trainern und Tiermedizinern praktiziert und anerkannt wird.

Prijs: €31,95

     

Andere boeken en alle dvd's van Linda Tellington-Jones zijn in het Engels en/of Duits verkrijgbaar bij  Media Boekservice en bij het Amerikaanse bureau : www.ttouch.com

Linda veulen 03